Семинар „Софтуерни хранилища с управление на версиите и сорс кода“ – 2 ноември 2006

Българска асоциация на разработчиците на софтуер

има удоволствието да ви покани на

Семинар за софтуерни специалисти на тема

Софтуерни хранилища с управление на версиите и сорс кода

на 2 ноември 2006 (четвъртък) от 17:00 ч.

в зала 325 на ФМИ на СУ

Целта на семинара е да запознае аудиторията с принципите за ефективно управление на промените при разработка на софтуер. Разглеждат се системи и методологии за управление на версиите (version control), за управление на промените (software configuration management) и за управление на цялост­ния процес на разработка на софтуер (application lifecycle management). Представят се различни подходи за управление на версиите: Lock-Modify-Unlock и Copy-Modify-Merge. Демонстрира се работата с хранилищата за сорс код CVS, Subversion, Microsoft Visual Source Safe и Perforce и тънкости при тяхното използване.

Програма на семинара

17:00-17:50

Software Configuration Management Fundamentals

Светлин Наков

Изтеглете презентацията: PPT файл (570 KB)

Гледайте видеозапис на лекцията: AVI файл (53 MB)

18:00-19:00

Хранилища с контрол на версиите CVS и Subversion

Георги Пенков

Изтеглете презентацията за CVS: PPT файл (1.36 MB)

Изтеглете презентацията за Subversion: PPT файл (1,32 KB)

19:10-20:00

Хранилище с контрол на версиите Visual SourceSafe 2005

Ивайло Братоев

Изтеглете презентацията: PPT файл (1,35 MB)

20:10-21:00

Хранилище с контрол на версиите Perforce

Владимир Велинов

Изтеглете презентацията: PPT файл (3,10 MB)


Лектори

Светлин Наков е софтуерен инженер с повече от 10 години професионален опит с Win32, Java и .NET платформите, консултант по разработка на софтуер и преподавател по съвременни софтуерни технологии, автор на 4 книги и над 30 статии и презентации, свързани с програмирането. Той е носител на наградата „Джон Атанасов” на президента на България за 2004 г, председател на Българска асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС) и директор на направление „обучение” в Национална академия по разработка на софтуер (НАРС).

Георги Пенков има в своето портфолио успешно реализирани проекти в множество области на информа­ционните технологии, включително телеком услуги, уеб разработки, мултимедия и streaming технологии. Известен още като редактор на едно от първите български онлайн издания за компютърна сигурност, в миналото е работил и като сътрудник на в-к Капитал за приложението Капитал Нет. Георги Пенков е почетен член на Българската асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС), инициатор на един от най-успешните ИТ курсове във ФМИ към Софийски университет.

Ивайло Братоев е софтуерен разработчик в Applied Language Solutions, където се занимава предимно с .NET технологии. Той е все още студент и същевременно хоноруван преподавател по софтуерни технологии в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Владимир Велинов първоначално работи 4 години като хардуерен специалист в областта на embedded технологиите. В последствие преминава във софтуерната сфера и работи като софтуерен инженер с повече от 7 години опит в областта на Java технологиите, както същевременно отговаря за SCM (Software Configuration Management) системи. Ръководи Build Engineering екипа на SAP Labs Bulgaria от самото му създаване.