Новости в Java 6 – 14 март 2007

Българска асоциация на разработчиците на софтуер

има удоволствието да ви покани на

Семинар за софтуерни специалисти

на тема

Новости в Java 6

на 14 март (сряда) от 18.00 ч. в зала 325

на ФМИ на СУ

Целта на семинара е да запознае аудиторията с новостите в Java SE 6. Наскоро излязлата официално шеста версия на Java платформата включва нов модел при писането на уеб услуги и нововъведения като динамично изпълнение на скриптови езици (напр. JavaScript) и вградената база от данни Java DB (JDBC 4.0). Многобройни подобрения има при разработката на десктоп приложения, както и при инструментите за диагностика и мониторинг (JConsole). Добавен е програмен контрол към компилатора. Включен е достъп до Microsoft Crypto API (CAPI), PKCS#11, GSS, LDAP. Добавени са и много дребни подобрения (напр. може да се види колко е свободното пространство на диска).

Програма на семинара

1800-1840

Java SE 6 Retooled for Web Services

Презентация (1100 KB)

Демонстрации – eclipse (322 KB)

Демонстрации – netbeans (91 KB)

1845-1925

Java 6 Scripting Support

Презентация (762 KB)

Демонстрации – eclipse (146 KB)

1925-1940

Почивка

1940-2020

Java 6 Monitoring and Management

Презентация (907 KB)

Демонстрации – eclipse (66 KB)

2025-2100

A Little More on Java 6

Презентация (775 KB)

Демонстрации – eclipse (789 KB)

2100-2200

На бира в пицария „Торонто”


Java SE 6 Retooled for Web Services

В Java SE 6 е включена поддръжка на JAX-WS 2.0, която е в основата на изцяло преработено API за работа с уеб услуги, което включва JAXB 2.0 и SAAJ 1.3. Технологията JAX-WS представлява по-лесна за разбиране архитектура за разработване на уеб услуги, която заменя JAX-RPC. В края на лекцията ще бъде направена демонстрация на възможностите на JAX-WS и вградения в платформата олекотен уеб сървър за хостване на уеб услуги.

Лектор: Михаил Стойнов


Java 6 Scripting Support

В Java 6 тази вече е възможно изпълняването на JavaScript код директно в Java приложение. По време на лекцията ще бъде показан новият вграден Scripting Engine. С него може да се изпълняват скриптове, да се имплементира Java код чрез скрипт, да се достъпват Java обекти и да се извиква Java код от скриптове. Лекцията ще се фокусира върху използването на JavaScript от Java и ще включва примери и демонстрация.

Лектор: Михаил Стойнов


Java 6 Monitoring and Management

В лекцията ще бъдат разгледани накратко повечето инструменти за мониторинг и диагностика на Java приложения. Особено внимание ще бъде отделено на Jconsole. Ще бъде направена демонстрация.

Лектор: Михаил Стойнов


A Little More on Java 6

В тази лекция ще бъдат разгледани всички останали дребни подобрения в Java SE 6, за които няма отделна лекция, например Compiler services, Pluggable Annotation Processing, Microsoft Crypto API и др.

Лектор: Михаил Стойнов


За лектора

Михаил Стойнов е софтуерен инженер със сериозен опит в разработката на Java и .NET приложения. Той е добре познат лектор от курсовете на БАРС в Софийски университет и има богат преподавателски опит включително и в чужбина.

Можете да изтеглите всички презентации на Михаил Стойнов от неговия уеб сайт: http://stoynov.com/me/works/presentations/.

Дискусии

За дискусии по темите от семинара използвайте форума на БАРС.